Corpia

Realisering av Corpias digitala marknadsplats för företagslån

Genom Corpias marknadsplats kan privatpersoner och företag investera genom att erbjuda små och medelstora företag att låna pengar mot en ränta. Corpia hanterar all administration och ser till att amorteringar och räntor kommer in på investerarnas Corpiakonton regelbundet vartefter låntagarna betala amorteringar och räntor.

Uppdraget

Corpia grundades 2012 och har sedan dess arbetat på ett ansvarsfullt sätt med att hjälpa företag att få finansiering. De genomför en nysatsning inom fintech som innebär att de nu kommer utöka sitt erbjudande med en ny digital marknadsplats som erbjuder en transparent och effektiv process för svenska företag att låna pengar som ett alternativ till de traditionella bankerna. 

Visionen för nysatsningen är att ta fram en digital marknadsplats som kopplar samman investerare och låntagare och som erbjuder ett enkelt, bank-säkert och transparent sätt att låna och låna ut pengar. Till det behövde de en pålitlig teknisk byrå som kunde sätta ihop alla delar till ett hållbart och modernt system med säkerhet i nivå med bankers.

Utmaningen

Den största utmaningen var att ta fram en plattform för så kallad Peer-to-Peer-lending eller på svenska person-till-person-lån vilket innebär att låntagare lånar pengar direkt av andra investerare istället för att låna av traditionella banker. En av de svåraste delarna kring det är att säkerställa den nivå av säkerhet som behövs med open-source och moderna ramverk. Men också att se till att erbjudandet kommer fram på rätt sätt och fungerar som tilltänkt för slutanvändarna.

Lösningen

För att realisera visionen valde vi att dela upp plattformen i tre olika delar för att separera ansvar, säkerhet och funktionalitet. Backend, marketplace och backoffice.

Backend
Backendsystemet innehåller all affärslogik och affärsdata och har ett API som endast Marketplace och Backoffice kan komma åt och kommunicera med.

Marketplace
Marketplace är själva marknadsplatsen som investerare och låntagare använder och kan även ses som en frontend för hela arkitekturen. Den har sin grund i SilverStripe CMS där den även kommunicerar med Backendsystemet för att hämta affärsdata som till viss del kombineras med innehåll från CMS-et.

Backoffice
Backoffice är ett adminsystem för att hantera all data som finns i Backend. Systemet är till för Corpias hantering av data. Den har bl a en dashboard med översikt över relevanta åtgärder och händelser kopplade till användare, lånansökningar, transaktioner och konton. Även Backoffice använder SilverStripe Framework som grund.

För att ytteriligare ge användarna den säkerhet som krävs är plattformen integrerad med följande tjänster:

BankID
Plattformen använder BankID för snabb och säker inloggning och verifiering av användare både i Marketplace och Backoffice.

Swish
Integrerat betalningslösningen Swish för att investerare snabbt och smidigt ska kunna gör insättningar till sitt konto. Kompletteras med vanlig Bankgiro inbetalning för de som hellre vill använda det.

CreditSafe
Vid lånansökan hämtas information om företag, företagets ekonomi och kreditbedömning via en integration mot CreditSafe.

Idag är Corpia en nöjd samarbetspartner med en konkurrenskraftig och flexibel systemarkitektur som är både byggt på moderna open-source-tekniker och säkert. I framtiden kan systemet byggas ut på många olika sätt beroende på framtida krav och ändrade affärsförutsättningar. 

 

corpia cases

Detta projekt gjordes i samarbete med våra partners ayond & Grau.

Vad kan vi göra för dig?

Har du en bra idé eller ett problem som du behöver hjälp att lösa?
Ta gärna kontakt med oss för att se vad vi kan göra för er, och hur vi kan hjälpa er!

Kontakta oss