Open-source-lösningar för webb och e-handel

Licensfri systemkod som är fritt tillgänglig för användning, anpassning samt vidareutveckling av vem som helst.

Open-source eller "öppen källkod" på svenska är kod för digitala system som fritt kan utnyttjas och användas utan att behöva betala dyra licensarvoden eller prenumerationer för. Ofta tillåter upphovsmakarna att koden modifieras efter eget huvud och att det kan ompaketeras till nya verk.

Idag har open source nått väldigt långt i avseende på kvalitet och support. Många system hotar och gått förbi många kommersiella system. Några exempel som vi höjer lite extra är:

  • SilverStripe CMS - Ett fantastiskt CMS-verktyg med ett trygg aktör bakom
  • Wordpress - Ett välkänt publiceringsverktyg som har gjort under för open-source
  • Laravel - Ett otroligt flexibelt kod-ramverk med otroligt stort community bakom sig
  • Bootstrap - Twitters frontend-ramverk är otroligt stort och stabilt val för trygga och förvaltningsbara frontend.
  • React - Facebooks populära javascript-ramverk som gjort under för frontend-applikationer

Många organisationer och byråer (inkl oss) använder idag uteslutande open-source teknik för att realisera sina digitala projekt. Det finns många anledningar till varför open-source kan vara en bra idé att satsa på. Några centrala delar presenteras nedan: 

Undvik teknikinlåsning

Ett mantra inom open source är att slutanvändaren ska slippa teknikinlåsning. För en företagsunik produkt finns det ofta slutna komponenter som endast företaget själva kan uppdatera med till exempel buggfixar. De skeppas som uppdateringar. Med en open source-produkt är all kod öppen och kan modifieras av de egna utvecklarna om det behövs.

Flexibla produkter

Populära produkter drar till sig många utvecklare som tillsammans bygger en bred funktionsbas för många tillämpningar. Det banar väg för unika funktioner som exempelvis integrationer mot Facebook och Twitter som tillval. Det finns helt enkelt väldigt mycket färdigt för det många efterfrågar.

Passionerade utvecklare

Det finns en korrelation mellan kvaliteten på en produkt och glädjen som en utvecklare känner under produktionen. Många open source-utvecklare gillar de system de arbetar med och är stolta över sina verk vilket resulterar i väldigt god kvalitet.

Lägre kostnadsbild

Open source-produkter är inte nödvändigtvis gratis, men ofta är det så och det gör det lätt att komma igång. Licensmodellerna innebär ofta att du måste göra dina tillämpningar av en produkt tillgängliga som open source.

God support

Open source-produkter är inte knutna till ett servicetelefonnummer hos en leverantör. Istället samarbetar massor av utvecklare i diskussionsforum över hela världen. Support för buggar eller funktionsönskemål är det ofta någon som lyssnar till och försöker åtgärda för populära produkter. Många system har anammat seriösa roadmaps som granskas och betygsätts av andra utvecklare och intressenter vilket ger bra transparens och trygghet. 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa er lyckas med Open-source-lösningar för webb och e-handel?

Lämna dina kontaktuppgifter - vi hör av oss så snart vi kan!


E-handel

CMS

Silverstripe CMS

Tech strategi

Digital transformation

Headless CMS

PWA

SEO

Webbutveckling

Webbdesign

Digital marknadsföring

UX

Wordpress

Vad kan vi göra för dig?

Har du en bra idé eller ett problem som du behöver hjälp att lösa?
Ta gärna kontakt med oss för att se vad vi kan göra för er, och hur vi kan hjälpa er!

Kontakta oss